בתחילת שנות ה-2000 החל טרנד חדש בעולם התזונה והמונח סופר פוד הפך לנחלת הכלל, ולפתע כולנו שמענו על מזונות שונים, חלקם אקזוטיים, כגון: זרעי צ'יה, מורינגה, מאקה, ג'וגי ברי, אצות וואקמה וספירולינה ועוד.
המושג סופר פוד מתאר מזון על, למרות שבפועל זהו מונח שיווקי שהוענק למזונות שונים המכילים ערכים תזונתיים גבוהים וחיוניים לגופנו ולשמירה על בריאותנו. למזונות העל השונים יש תכונות ייחודיות המועילות לבריאות האדם, ובין מזונות הסופר פוד ניתן למצוא בעיקר פירות וירקות, בדגש על ירקות ופירות אקזוטיים, אך מזון על יכול להיות גם דגנים כמו קינואה, טף, אמרנט וכיוצא בזה.
לא כל מזון הוא באמת סופר פוד
המונח סופר פוד הפך לפופולרי מאוד במרוצת השנים, במיוחד בעשור הראשון של המאה ה-21. לכן, יצרני ומשווקי המזון הדביקו את המושג סופר פוד על מגוון מזונות שאינם בהכרח מכילים מרכיבים חיוניים לבריאות האדם. מסיבה זו, הוחלט באיחוד האירופי לאסור את השיווק של מוצרים שונים כמזונות על, אלא אם יש הוכחה מבוססת על מחקרים מדעיים מהימנים כי המזון עומד בהגדרה ובקביעה של סופר פוד.
ד"ר ג'ואל פורמן, רופא משפחה אמריקאי הנחשב למומחה בריפוי מחלות באמצעות תזונה נכונה, היה הראשון שפיתח מדד לדירוג הערך התזונתי של מזונות שכיחים. הרופא הידוע פיתח את סולם אנדי (Andi – Aggregate Nutrition Density Index) המבוסס על נוסחה פשוטה למדי לפיה בריאות (Health) = רכיבי תזונה/קלוריות, באנגליתNutrition/Calories . לדבריו, הבריאות מושפעת בין היתר מהצפיפות של המזון שאנו צורכים, לכן כאשר מקפידים על תזונה נכונה ועשירה ברכיבים תזונתיים, ניתן להימנע ממחלות שונות, למנוע תופעות כמו השמנת יתר, והתזונה הבריאה עשויה במקרים מסוימים גם למגר מחלות קיימות.
מדד Andi כולל סולם בטווח של 1 עד 1,000, ובבדיקת המזון מודדים כמה מרכיבים תזונתיים המזון מספק לגוף עבור כל קלוריה שאנו צורכים.
המומחים לתזונה יודעים כי אדם הצורך כמות מספקת של מיקרונוטריאנטים יכול ליהנות מבריאות טובה, לכן יש לצרוך ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון ופיטוכימיקלים, אך חשוב להימנע מצריכה גבוהה של קלוריות, ורק כך נהנים מבריאות מיטבית.
מזונות סופר פוד מומלצים
יש מגוון מזונות הזוכים לתואר המכובד של סופר פוד, אך בשווקים ניתן למצוא לא פעם מזונות עליהם כתוב מזון על, כאשר בפועל אין לכך צידוק או הוכחה מחקרית. החמישייה הפותחת של מזונות העל כוללת את המזונות הבאים:
קייל – הקייל שייך למשפחת הכרוביים, זהו ללא ספק כרוב על בצורת עלים ירוקים שכדאי לכולם לאכול ולהוסיף לתפריט. כרוב העל זכה לציון 1000 במבחן Andi, לכן רבים מגדירים אותו כפצצת בריאות שאין לוותר עליה. הקייל עשיר בנוגדי חמצון, הוא מכיל סיבים תזונתיים המסייעים בהפחתת הכולסטרול בדם, לכן הוא מפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם. בנוסף לזאת, יש בקייל כמות גדולה של ויטמינים ומינרלים כמו ויטמין K, ויטמין A, ויטמין C, אשלגן וסידן.
תות שדה – תות שדה הוא צמח ממשפחת הוורדניים, ולמרות שמבחינה בוטנית הוא אינו פרי, כולם מכירים אותו כפרי הנחשב למזון על עוצמתי, וחשוב לא פחות התות טעים. התותים דלי קלוריות והם עשירים בנוגדי חמצון עוצמתיים במיוחד, ויטמינים (בעיקר ויטמין B, ויטמין C), חומצה פולית ופיטוכימיקלים.
פלפל אדום – מקור נפלא לוויטמין C, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין A, לוטאין השומר על בריאות העיניים, אלפא קרוטן בטא קרוטן ועוד. פלפל אדום הוא מזון על המכיל נוגדי חמצון והוא מסייע בשמירת על מערכת החיסון, מניעת מחלות לב ובשיפור הראייה.
עדשים – הקטנייה עשירה בחלבון, פחמימות מורכבות וסיבים תזונתיים, היא מהווה מקור נפלא לחומצה פולית ואשלגן, ומזון העל מסייע בהורדת כולסטרול, ירידה במשקל ובוויסות רמת הסוכר בדם.
אגוזי ברזיל- אגוז טעים ועשיר במינרל סלניום, שומנים בריאים, חלבונים ונוגדי חמצון. מומלץ לשלב אותו בתפריט כדי לשפר את בריאות הלב ולחזק את המערכת החיסונית.
המידע באדיבות הרבלייף – תזונה מאוזנת ואורח חיים בריא